Град в града

Един красив древен град, опасан от един красив съвременен град. Баните са си същите...
12 май 2008 12:51,
Град в града
Снимка: Dnes.bg

Снимки на Хисаря

Почти в средата на България, в полите на Средна гора, на 360 мерта надморска височина, е разположен град Хисаря. Лично за мен е притегателен с минералните си басейни, но и без тях има какво да се види.

Хисаря е малко, китно, чисто и подредено курортно градче. Да се ориентираш в него не е трудно, особено ако единствената ти цел е да се натопиш до шия, не, да се гмуркаш в топъл минерален басейн.

Градът е уникален с арехитектурното, историческото и културното си наследство и е бил привлекателен за народонаселението още отпреди новата ера. С географското си местоположение, климата с топла и мека зима и най-вече с лековитата си минерална вода.

На това място е съществувало праисторическо селище още от 4-3-то хилядолетие преди новата ера.

Около минералните извори постоянно е имало живот, а през 5-4 век преди новата ера е било построено голямо тракийско селище, част от Одриската държава. От този период датира и големият тракийски култов храм край Старосел.

Но историята на Хисаря е свързана предимно с римската империя. Когато по тези земи пристигат римляните, се закотвят тук, строят огромен град (Аугусте) и го превръщат в свой административен център.

По време на готските нападения в средата на 3 в. градът е разрушен и опожарен. Възстановяването му в началото на 4 в. се свързва с император Диоклециан и получава неговото име Диоклецианопол.

Той е бил третият по големина град в провинция Тракия след Филипополис (Пловдив) и Берое (Стара Загора).

Диоклецианопол бил с широки и прави улици, украсени със статуи на богове, с мраморни бани (терми с площ от около 2000 кв.м., запазени почти до покрив), с амфитеатър, търговски комплекси, красиви дворци и вили за римската аристокрация, чиито останки са много добре съхранени и до днес.

По онова време Диоклецианопол е процъфтявал иконимически и е посрещал много гости, дошли на почивка и развлечение.

За да бъде защитен от вражески нападения, градът е бил обграден с крепостна стена, дебела 3 метра и висока до над 12 метра. Крепостта има форма на неправилен четириъгълник с дължина 2327 метра, с по една порта на четирите страни, от които най-добре запазени са западната и южната (Камилите), която води към Филипополис и е била главният вход към крепостта.

Некрополите на Диоклецианопол са извън рамките на крепостните стени. На около 300 м. южно от укрепения град е римската гробница с дълъг коридор, гробна камера и пъстроцветна подова мозайка. Тя е запазена в оригинал и е достъпна за посещения.

Всъщност, всички паметници на културата са достъпни за посещение, а местните дечица ритат топка сред развалините на римския град... впечатляваща гледка.

Но да си довърша историята: След въвеждането на християнството като официална религия в римската империя в началото на 4 в., Диоклецианопол се превръща във важен християнски център – седалище на епископ.

Откритите в града 10 раннохристиянски базилики от периода 4-6 в. отразяват особеностите в развитието на раннохристиянската архитектура. Това може да се види и днес в добре запазените храмове. Особено интересна за археолозите е единствената открита до сега двукорабна базилика.

Към средата на 5 в. Диоклецианопол попада под ударите на хунски нашествия. Следват векове на разруха.

А възстановеното през втората половина на 17 в. върху развалините на античните и средновековни сгради малко селище било наречено Хисаря. На арабски език Хисар значи „крепост”.

Днес Хисаря е известен курорт за лечение и почивка. Тук бликат 22 извора с различна физико-химична характеристика и температура, която варира от 41 до 52°С. Този факт е уникален не само за България, но и за света.

Всички води са с ниска минерализация и много лечебни свойства (лечение на бъбречни, жлъчни, урологични, стомашно-чревни, чернодробни и заболявания на опорно-двигателния апарат). Пешо, лекуват и нерви...

Градът се слави с огромните си красиви паркове с повече от 300 редки растителни видове от всички краища на света - магнолии, гинко билоба, ацер, пауловния, албиции.

Град с чист въздух, с вековни дървета, с цветя навсякъде, с фонтани и статуи, с прекрасни алеи, водещи към минерални бани и басейни, Хисаря е идеален за разходка и почивка.

В околностите има смесени широколистни и иглолистни гори и чудни кътчета за еко разходки и пикник. От Хисаря тръгват няколко пешеходни туристически маршрута до билото на Средна гора и южните й масиви.

Хората в Хисаря са усмихнати и спокойни, никога за никъде не бързат и са винаги готови да ти услужат.

В града можеш да почиваш и срещу малко, и срещу много пари. Има гъзарски хотели и спа центрове, но се предлагат и самостоятелни стаи за нощувки срещу 15 лева на легло.

В удобен тризвезден хотел нощувката е по 30-40 лева.

Вечерите не можеш да скучаеш: в нощните барове и дискотеки кипи от живот, а кръчмите работят, докато има клиенти.

В момента закритите басейни са два: в хотел Хисар – олимпийски размери басейн, идеален за плуване и в хотел Аугуста – по-малък басейн, но с водна пързалка. Ползването на басейните не е обвързано със задължителен престой в хотела, а срещу 8 лева вход.

Обичайно е да срещнеш по улиците хора по хавлии...

Хисаря е идеално място да починеш и без да имаш проблем с нервите, Пешо...

Градът е идеален да се събереш с приятели и да се изпонапиете като римски аристократи...

Градът е идеален и за да се усамотиш с някого...

Пък веднъж едни приятели отидоха в Хисаря, за да се оженят на спокойствие, отървавайки се от всичките роднини...

А аз ходя заради минералните басейни - слабост са ми...

Хисаря си струва да се посети... намерете си причината...

Снимки на Хисаря

Още от мен

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание